Trudności w trawieniu: objawy, przyczyny i środki zaradcze.

Trudności w trawieniu, określane fachowo terminem „objawy dyspeptyczne”, często opisuje się po prostu jako ból brzucha lub niestrawność.

Jest to zaburzenie czynnościowe, czyli stan chorobowy bez uchwytnej przyczyny organicznej ani uszkodzeń anatomicznych, tylko polegający na zmianach funkcjonowania układów organizmu. Zaburzenia czynnościowe są powszechnymi, ale złożonymi zjawiskami. Nasze narządy są ze sobą połączone, a zaburzenia te mogą wpływać na interakcje między różnymi narządami, układami i tkankami, powodując liczne i zmienne objawy.

Jak na to wskazuje już ta pierwsza informacja, zaburzenie uważane przez nas za zwykłą niestrawność jest w rzeczywistości poważniejsze niż mogłoby się wydawać.

441967180
144714168

Niestrawność: na czym polegają objawy dyspeptyczne?

Mogą pojawiać się sporadycznie (gdy zjemy więcej niż zwykle lub np. podczas stresującego lunchu biznesowego) lub być stałym elementem naszego życia. Poza częstością występowania objawy dyspeptyczne różnią się w zależności od typu dokuczającej nam niestrawności. Często słyszymy o niestrawności na tle nerwowym lub innych jej typach, ale w rzeczywistości istnieją dwa rodzaje dyspepsji rozpoznawanej klinicznie:

  • Zespół bólu w nadbrzuszu. Charakteryzuje się bólem w nadbrzuszu i/lub pieczeniem w „dołku żołądkowym” i za mostkiem (zgaga) – objawy te mogą się pojawiać zarówno na czczo, jak i po posiłkach.
  • Zespół zaburzeń poposiłkowych. Jego objawy obejmują uczucie pełności i ciężkości w brzuchu oraz wczesne odczuwanie sytości poposiłkowej, tak jakby pokarm przebywał w żołądku dłużej niż zwykle. Może się również objawiać wzdęciem w górnej części brzucha, nudnościami lub odbijaniem.

Objawy te mogą wpływać na nasze codzienne życie: będziemy starać się jeść mało i tylko wybrane pokarmy, odmawiać zaproszeń na obiady i kolacje, nie będziemy czuć się na tyle swobodnie, aby jeść to, na co mamy ochotę, mogą nam dokuczać wzdęcia i uczucie ciężkości w brzuchu, a piękne dni mogą zakończyć się gorzkim posmakiem w ustach.

Przyczyny niestrawności

Ale dlaczego mamy trudności w trawieniu? Jakie są przyczyny niestrawności? Niestrawność może mieć wiele przyczyn, do których należą:

  • czynniki genetyczne i psychologiczne,
  • spowolnienie motoryki przewodu pokarmowego,
  • nadwrażliwość trzewna,
  • zapalenie błony wyściełającej żołądek,
  • nadwaga i otyłość,
  • ciąża,
  • niezdrowy styl życia i złe nawyki: stres, siedzący tryb życia, szybkie jedzenie, spożywanie zbyt dużych posiłków, niewłaściwe odżywianie.

Z tego wynika, że istnieją pokarmy, których osoby z niestrawnością powinny unikać, ponieważ mogą pogorszyć ten stan:

  • kawa,
  • napoje gazowane,
  • potrawy tłuste i smażone,
  • produkty z mąki rafinowanej.

Należy jednak pamiętać, że u osób z niestrawnością reakcje na jedzenie są bardzo subiektywne – każdy powinien wiedzieć z doświadczenia, na które pokarmy powinien zwracać większą uwagę.

Le cause della dispepsia​

Jak radzić sobie z dyspepsją

Profilaktyka i leczenie objawów dyspeptycznych może rozpocząć się przy stole – od zmiany nawyków żywieniowych.

Wskazane jest, aby:

  • schudnąć w przypadku nadwagi lub otyłości,
  • jeść powoli,
  • spożywać niewielkie, częste posiłki,
  • potrawy gotować na parze, grillować lub piec,
  • wybierać przed wszystkim pokarmy lekkostrawne, takie jak ryby, białe sery, produkty pełnoziarniste.

Chociaż przestrzeganie tych zaleceń jest konieczne, mogą się one okazać niewystarczające w pewnych warunkach. Pomocne może być leczenie niestrawności z użyciem produktów odpowiednich do problemu. W każdym razie jeśli objawy często się powtarzają, zalecamy konsultację z lekarzem – pomoże w ustaleniu indywidualnej strategii postępowania.

Szukaj